В Шабла отново подготвят Празник на плодородието

Добруджанци

04-07-2018, 14:08

Снимка:

Община Шабла

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Джулай морнинг" отново ще звучи край Камен бряг и Шабла

На 15 септември, от 15:00 часа, в Градския парк

Празникът на плодородието се организира за шеста поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните. Основание за това ни дава Решение на Общинския съвет 2014 година, което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.
По вече утвърдената традиция и тази година ще дадем възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващ майстор-кулинар от Република Полша.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Наши гости ще бъдат и представители на побратимена на Шабла община Терешин.
Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 31 август 2018г. Допуска се участие в повече от един конкурс. На кандидатите за участие ще бъде предоставена безплатно изложбена площ, върху която те трябва да аранжират своите продукти или ястия. Това трябва да стане между 15:00 и 16:00 часа на 15 септември т.г.
Преди обяд от 10:00 часа  в Градския парк за първи път ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни.
Празникът ще приключи с концерт на фолклорен оркестър „Канарите“.

Пътните разходи на гостуващите групи са за тяхна сметка.
За контакти и повече информация:
Иванка Господинова, гл. специалист „Връзки с обществеността“
тел. 05743 41 45/ 0882 29 90 20
Заявки за участие на e-mail: [email protected]