Руснаците са нацията с най-силно изразен колективен нарцисизъм в света

Како цяло хората имат високи очаквания за значимостта на страната си

Руснаците са нацията с най-силно изразен колективен нарцисизъм в света, американците са в средата на таблицата, българите - малко преди американтците. Това показва изследване на екип от психолози, публикувано в сп. "Psychological Science", цитирано от News.bg.
Авторитеса анкетирали жители на 35 държави за това как оценяват мястото на тяхната страна в световната история.
Те са отговорили на стандартизирани въпроси, в които са засегнати исторически събития и личности, отношението на респондентите към религията, вземането на политически решения, гордостта от собствената им страна, владеенето на чужди езици, познаването на други държави и др. Изследването е проведено между 2007 г. и 2013 г.
Како цяло хората имат високи очаквания за значимостта на страната си. Отбелязва се, че те не са пропорционални на мащабите на страната или броя на населението - някои малки нации демонстрират много голямо самочувствие.
Проучването показва, че най-ниско в класацията на нарцисизма е известната с неутралитета си Швейцария. Нейните граждани смятат, че държавата им има принос за 11.3% от световните събития.
Абсолютен шампион по нарцисизъм е Русия, чиито граждани смятат, че страната им е "автор" на 60.8% от световната история.
Следват Великобритания с 54.6%, Индия с 53.9%, Хонг Конг с 51%, на пето място е Малайзия с 48.7%.
САЩ са в средата на рейтинга след Перу, България и Сингапур. Според американците ролята на нацията им е определяща за 29.6 от събитията в световната история.
Петте страни с най-ниско ниво на колективен нарцисизъм са Холандия, Унгария, Нова Зеландия, Норвегия и Швейцария.