Израелското знаме ще се развее на Луната през 2019 г.

Свят

10-07-2018, 18:57

Снимка:

Freeimages/Paolo Gadler

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Първият частно финансиран безпилотен кораб ще бъде изведен в космоса през декември

Израелското знаме ще бъде развято на Луната през 2019 г. Израел ще изпрати първия си частно финансиран безпилотен кораб на естествения спътник на Земята. През декември сондата ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX на Илън Мъск от "Кейп Канаверал" във Флорида. Очаква се да се приземи на Луната през февруари 2019 г.

След като развее знамето на Израел, тя ще проучва магнитното й поле. Тя е изградена от неправителствена организация, като стойността й е близо 89 милиона долара. По-голямата сума е дарена от родения в ЮАР израелски милиардер Морис Кан. Проектът SpaceIL започна като част от Google Lunar XPrize, който предложи награди от  30 млн. долара, за да вдъхнови хората да разработят евтини методи за изследване на космоса. Състезанието обаче изтече през март и никой не го бе спечелил. Въпреки това от SpaceIL продължили работа по своя проект, като получили съдействие и от  израелската държавна компания, работеща в тази област.

Ако бъде успешна, мисията на SpaceIL ще превърне Израел в четвъртата страна в света със сонда, кацнала на повърхността на Луната - след бившия Съветски съюз, Съединените щати и Китай. Надеждите са, мисията да създаде "Аполо ефект" за следващото поколение в Израел – вдъхване на ентусиазма за наука, технология, инженерство и математика.