Публикуват плана за Брекзит

В документа е разписано бъдещето на отношенията Лондон-ЕС след излизането на Великобритания от Общността

Правителството на Великобритания ще публикува плана за излизане от Европейския съюз. В беловата на документа са разписани бъдещите взаимоотношения, които ще бъдат поддържани между Лондон и страните от Общността на 27-те след Brexit.

Според кабинета самият план, който идва 2 години след референдума за излизане от ЕС, е амбициозен и описва подробно крачките за излизането от единния пазар и митническия съюз. Заложените стъпки обаче са твърде „меки“ и плавни за вкуса на някои от хората, които най-силно лобираха за напускането.

Премиерът Тереза Мей настоява за документа, но той предизвика сериозни спорове вътре в Консервативната партия и в самото правителство. Вече бяха подадени две оставки – на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Brexit Дейвид Дейвис. И двамата са привърженици на по-„твърдия“ изход от ЕС.

И докато въжето около шията на премиера и лидер на консерваторите Тереза Мей се затяга, според политическите анализатори на Острова може би вътре в партията се готвят за преврат. Основен претендент за стола на Мей начело на Консервативната партия е имено наскоро напусналият я Борис Джонсън.