Тръмп обяви победа в НАТО: Увеличават парите за отбрана

Свят

12-07-2018, 17:07

Снимка:

НАТО

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп припомни на Европа: Плащаме 90% от бюджета на НАТО

Макрон отрече информацията

Американският президент обяви, че страните в НАТО са се съгласили да увеличат средствата за отбрана и то до „невиждана сума“. По думите на Тръмп веднага след като бъде достигната договорката всяка страна да отделя ои 2% от БВП за отбрана, ще започе увеличаване на тази сума, а целта е 4%.

Новината американският държавен глава съобщи на пресконференция в Брюксел, след като е поискал спешна среща сутринта със съюзниците си от Алианса. Той смята, че за следващата година бюджетът на НАТО ще бъде увеличен с около 40 млрд. долара.

Той определи срещата като много ползотворна. Според някои медии обаче тонът на срещата е бил изключително остър, а Тръмп се е обърнал директно към германския канцлер с думите: „Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса ( за увеличаване на средствата за отбрана)“.

Появиха се и твърдения, че Тръмп е заплашил съюзниците си, че САЩ ще напуснат НАТО, ако останалите страни не повишат разходите си за сигурност.

На пресконференцията Тръмп не потвърди, но и не отрече, че е използвал таз заплаха. „Казах им, че няма да съм много радостен, ако реално не изпълнят ангажиментите си", обясни Тръмп. По думите му няма нужда страната му да напуска НАТО и той лично вярва в организацията.

 Френският президент Еманюел Макрон обаче отрече всичко, казано от американския му колега. „Тръмп никога, нито на срещата, нито по време на двустранните му срещи, не е казвал, че ще напуска НАТО“, отсече Макрон. Той заяви и че никоя страна не се е съгласила да увеличи разходите си над 2% от БВП. Страните в НАТО са препотвърдили предходния си ангажимент за 2 % от БВП за отбрана до 2024 г., заяви френският президент.

„След като Тръмп стана президент европейските държави и Канада отделиха с 41 млрд. долара повече за отбрана. Всички държави в Алианса се съгласихме да повишаваме постепенно тази сума“, заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг, но не даде повече подробности.