След Брекзит европейците ще пътуват без виза до Острова

Лондон представи Бялата книга за отношенията си с ЕС

4 са основните опорни точки в т. нар. Бяла книга на Великобритания, която предлага какви трябва да са отношенията на Лондон с ЕС след Брекзит. Икономическото партньорство между ЕС и Обединеното кралство; Сътрудничество в областта на сигурността; Бъдещо сътрудничество в области като авиацията и ядрената енергетика; "Институционалните рамки", които ще наложат споразумението са част от документа, който бе представен официално. В предговора към Бялата книга премиерът казва, че споразумението ще "изисква прагматизъм и компромис" и от двете страни. Това, което най-вече вълнува гражданите е как ще се осъществява пътуването между острова и континентална Европа. В Бялата книга ясно е записано, че след Брекзит се слага край на свободното движение на хора – основополагащ принцип на ЕС. Уточнява се обаче, че гражданите на ЕС ще могат да пътуват до Великобритания без виза за туристически посещения или кратки бизнес визити.

Бизнесът ще може да прехвърли "талантливите си служители" от Великобритания в ЕС или обратното след Брекзит. Студентите от ЕС също ще могат да се обучават във Великобритания без пречки.

Документът многократно признава, че Обединеното кралство ще има повече бариери пред търговията в някои области, отколкото днес. Предлага се да се създаде свободна зона за търговия, както и общи правила за търговия на стоките, без да се правят митнически проверки и без допълнителни тарифи.

Планира се ново партньорство в областта на сигурността, което предвижда Великобритания да остане в Европол и Евроджъст.

Бялата книга бе представена в парламента в Лондон от новия министър за Брекзит Доминик Рааб, който я определи като "принципно, прагматично и амбициозно бъдещо партньорство между Обединеното кралство и ЕС". Представянето разбира се не мина гладко. Британските депутати, типично за темперамента си по време на заседания, изказах шумно недоволството са, че не са имали достатъчно време да се запознаят с книгата. Това доведе и до прекъсване за кратко на речта на Рааб. Други я разкритикуваха като абсолютно губеща сделка.              

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че ще ги анализира предложенията заедно с Европейския парламент и държавите-членки и очаква "следващите" преговори с Великобритания следващата седмица.