Ивелина Василева: Мерките за чистия въздух са комплексни

Животът

14-07-2018, 14:19

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Предстои да бъде разгледан Законът за чистота на атмосферния въздух

В студиото на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите Ивелина Василева заяви, че мерките за подобряване на атмосферния въздух трябва да са комплексни и да се прилагат спрямо спецификите на вида замърсяване и населеното място. Тя призна, че основният проблем за доброто качество на атмосферния въздух са фините прахови частици, изхвърляни от неподходящи горива за битово отопление и от автомобилния транспорт.

Тя коментира бъдещото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, както и критиките на опозицията към Българското европредседателство. "Общинските язовири на територията на страната са 4500 и много от общините нямат възможност да се грижат за тези съоръжения", заяви пред Ивелина Василева.

"Ако общините заявят, че не могат да поддържат критичната им инфраструктура, собствеността и отговорността за поддръжката на тези съоръжения може да се прехвърли на държавата с решение на общинския съвет. Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което предстои да бъде учредено, ще е отговорно за тези язовири", допълни Ивелина Василева.

"Мерките за чистия въздух са комплексни и се провеждат в зависимост от спецификите на замърсяванията и населените места", заяви Ивелина Василева. Предстои да бъде разгледан Законът за чистота на атмосферния въздух и да се изготви национална програма за подобряването на качеството на въздуха, допълни тя. По думите ѝ основният проблем в България е високото съдържание на фините прахови частици, а основните източници е отоплението с твърдо гориво и автомобилния транспорт, така че мерките трябва да са в двете посоки.

"Трябва да бъдат предприети действия за това да се ограничи използването на битово гориво, което замърсява въздуха. Въглищата, дървата. Хубаво е да се използват въглища, които са с ограничено съдържание на сяра и пепел, за да не замърсяват въздуха. Що се отнася до дървата, хубаво е те да са сухи. По отношение на контрола, той трябва да бъде засилен до максимална степен, за да не се допусне изгаряне на вредни вещества и смет", коментира тя.

Василева заяви, че приема критиките на Сметната палата за времето, когато тя е била министър на екологията.