Слънцето – враг или приятел на кожата?

Животът

15-07-2018, 13:11

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

За хубава кожа препоръчват хидратация и добър сън

Сезонът на слънчевия загар е. Дерматологът д-р Айлин Шеф обясни в студиото на БиТВ, че бенките са доброкачествени образувания, които се появяват в ранна детска възраст и се развиват през годините. При това изменение пациентът трябва да наблюдава дали бенката променя своя цвят, размера, дали кърви. "Тогава трябва да се обърне към лекар", категорично препоръча тя.

Д-р Шеф обясни, че прегледът при дерматолог се извършва на цялото тяло на пациента. Тя категорично отрече премахването на бенките да води до развитието на рак на кожата. По думите ѝ 80% от рака на кожата възниква от нови петна, които се появяват.

Тя обясни, че трябва да се внимава с излагането на слънце, защото то също допринася за разпространението на бенките. Според нея трябва да се ограничи излагането на слънце в ранна детска възраст, за да се предотвратят изгарянията, тъй като това увеличава риска от развитието на злокачествени образувания.

Докторът препоръча да нанасяме слънцезащитен крем всеки ден дори в градски условия, като най-подходящият фактор за това е 15. "Така ще намалим риска от рак на кожата с 40-50%", допълни тя.

По думите ѝ научно доказан е фактът, че изгарянията в солариумите увеличават риска от рак на кожата с 75%. Относно какви слънцезащитни кремове да се използват тя заяви, че най-полезна е медицинската козметика, тъй като е научно изследвана и съставките ѝ са по-чисти.

"Понятието тен няма как да е здравословно", обясни тя. По думите ѝ почерняването е тип защита за кожата от мутации.

За хубава кожа тя препоръча хидратация и добър сън.