Винетките в България - най-евтините в Европа

От 1 януари догодина ще бъде въведена електронна винетка само за леките коли

Винетките в България са най-евтините в Европа. Това обяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов. 

Той настоя, че всеки, който ползва пътищата на страната, трябва да допринася за поддръжката им. 

Глосов предполага, че новата винетка "Уикенд" ще струва около 10 лева, но цената ѝ трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия.

Шефът на АПИ увери, че от 1 януари догодина ще бъде въведена електронна винетка само за леките коли.

Той допълни, че предстои да бъде обособено ново звено към агенцията, което ще отговаря за контрола на тол системата и електронната система за винетки.

"Тол системата е справедлива система за таксуване, заплащането е за изминато разстояние. Тя ще касае предимно тежкотоварните автомобили с тегло над 12 тона", каза още инж. Глосов и допълни, че се очакват значителни приходи от въвеждането на тол системата, като те ще бъдат изцяло за изграждане на нова пътна инфраструктура, за ремонт на съществуващата и за поддръжка на самата система.

През лятото няма да има ремонти по АМ "Тракия", които да затрудняват трафика, увери Глосов. Ремонти има основно по АМ "Хемус", но те ще продължат минимум година и половина, тъй като не е добро състоянието на съоръженията, които не са ремонтирани повече от 35-40 години, откакто са построени, и ремонтът им е наложителен.