Ще възстановят бюста на осквернения гроб на Стамболов

Крими

19-07-2018, 11:21

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откраднаха бюста от гроба на Стефан Стамболов

Свалени са записи от видеокамерите, води се разследване кой е извършил вандалската проява

Вандали разбиха паметника на бившия министър-председател Стефан Стамболов и са откраднали бронзовия бюст. Той се е намирал само на метри от охраната. Полицията е сигнализирана за оскверняването на гроба още преди два дни.

"По договор има охрана със Столична община. Невъзможно е всеки гроб да бъде наблюдаван заради размера на гробището", заяви в ефира на Нова Телевизия Райна Божичкова, директор на ОП "Гробищни паркове".

"Има 94 охранители, които трябва да охраняват деветте гробищни парка, които са към общинското предприятие", поясни тя.

"Това е парк и нямаме законово основание да спираме хората да влизат свободно", каза още Райна Божичкова.

Тя добави, че има сериозен проблем и с кучетата. Държи се постоянна връзка с "Екоравновесие", но поради факта, че гробището не е със статут на парк, те имат право да ги взимат и връщат.

Представител на охранителната фирма, която е ангажирана с осигуряването на сигурността в траурния парк, коментира, че гробището не е осветено, няма изградено видеонаблюдение и има само четири стационарни поста, които поддържат района.

"Имам уверението на охранителната фирма, че вече са установили кой е авторът на бюста и ще бъде въстановен", каза Райна Божичкова.

Тя заяви, че в гробищния парк има частично изградено видеонаблюдение и ще се действа по изграждането на ново. Целта е да се спрат подобни посегателства.

Свалени са записи от видеокамерите и се води разследване. Очаква се в най-скоро време да бъде установено кой е посегнал на паметника на Стефан Стамболов.