Специалисти от Франция и Канада участват в експедиция в античния град Залдапа

През този сезон екипът проучва четвърта поред базилика

Международна археологическа експедиция проучва античния град Залдапа, около крушарското село Абрит. Това лято в петия сезон на разкопките към българските археолози се присъединиха и специалисти от Франция и Канада, съобщи пред журналисти проф. Георги Атанасов. Той заедно с проф. Никола Бодри от университета "Римуски" в Квебек работят в екип.
През този сезон екипът проучва четвърта поред базилика, която е изключително представителна, каза проф. Атанасов. Сградата подобно на епископската базилика, открита по-рано, има внушителни размери и на широчина. археолога може би в Залдапа има още две базилики от ранното християнство, което прави градът много специален.
Нашето присъствие тук е доказателство за значимостта на обекта в световен мащаб, заяви проф. Бодри, и допълни, че откритията ще дадат нови знания за Римския свят в края на античността.
Кметът на Крушари, Добри Стефанов, съобщи, че Министерството на културата предоставя финансов ресурс за изграждане на покритие над криптите на две от църквите, което трябва да бъде готово до средата на ноември.

Северната порта и кулата на Залдапа се проучват от специалиста по римска военна архитектура археолога Браим Ембарек от Страсбург. В международната експедиция по съвместния проект участват и преподаватели от Софийския университет и университета в Лил.

Галерия от снимки на Добрич Утре можете да разгледате тук.