СГХГ домакин на изложба на номинираните за наградата БАЗА 2018

София Лайф

04-08-2018, 12:57

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Като част от изложбата посетителите могат да видят и самостоятелната изложба на Валентина Траянова

Софийската градска художествена галерия е домакин на изложбата на номинираните художници за наградата БАЗА 2018. На втория етаж на галерията, до 12 август, можем да видим творение на тазгодишния победител Мартин Пенев, както и самостоятелната изложба на Валентина Траянова, 0GMS – шкаф, която е инсталирана във фоайето при входа на галерията.

Мартин Пенев представя абстракната си работа "Нежно притискане от обстоятелства", в която можем да видим текстилни изработки, които сами по себе си изглеждат отпуснати и успокояващи, но всяко от тях бива притискано или смазвано по различни начини, което може да бъде тълкувано като начина, по който в момента функционира обществото - хора, които на външен вид изглеждат спокойни и целенасочени, но вътрешно биват смазвани от напрежение.

В изложбата можем да видим и други работи, които под абстрактна и вдъхновена от експресионизма форма могат да бъдат разглеждани като социален коментар за оксиморонното, смазващо и объркващо общество, в което живеем.

В четирите звукови скулптури на Валентина Траянова универсални ежедневни думи и изрази са пресъздадени с максималния им потенциал да изразяват и да бъдат наситени с настроение. Моделирането на интонациите на гласа и емоционалността на художничката са основни инструменти в дългогодишния ѝ опит в пърформанс и звук.

Работите в изложбата са създадени през последните три години, представяни са в The Zoo Gallery, Нант; Frac Franche-Comté, Безансон; La Maison Rouge Fondation Antoine de Galbert, Париж и The National Museum of Contemporary Art (MNAC), Букурещ. Една от тях, “Day Out Now”, е в съавторство с американския художник Николас Найт, част от съвместния им проект Command Х Incisions, който предстои да бъде показан в Emily Harvey Foundation, Ню Йорк през септември 2018 г.

Изложбата на номинираните художници за наградата БАЗА 2018 може да бъде видяна на втория етаж на Софийската градска художествена галерия до 12 август.

Можете да видите още снимки от изложбата тук.