Документи : Охраната на митнически обекти от Бенчев е спечелена по времето на Румен Радев

Политика

10-08-2018, 12:11

Снимка:

NOVA телевизия, кадър

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Фирмата има сключели общо три договора на 9 февруари 2017 г., когато действал служебният кабинет

Обществената поръчка за охрана на няколко митнически обекта в Бургас от фирмата на общинския съветник Бенчо Бенчев е спечелена на 9 февруари 2017 г., когато ГЕРБ не управлява, а е на власт назначеното от току-що встъпилия в длъжност нов президент Румен Радев, който пое поста на 22.01.2017 г., съобщава сайтът ПИК и представя документи по поръчката. Фирмата има сключели общо три договора на въпросната дата.

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че Специализираната прокуратура е възложила на Националната агенция за приходи и Главна дирекция „Национална полиция“ при МВР проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него физически и юридически лица. Фирмата, в която е Бенчев, е ползвала услугите на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Желязков е консултант там.

Преди седмица Бенчев и още няколко души бяха задържани в турски хотел с Желязков, който беше обявен за издирване, след проведената на 2 август специализирана акция на територията на Бургаска област.Прокуратурата е възложила проверката заради разследването срещу организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици.

От БСП веднага се разграничиха от Бенчев и обявиха, че бизнесменът плащал само 70 лв. внос. Той пък заяви, че е финансирал не една кампания на левицата. Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП пък заяви, че Бенчев участвал в кампанията на президента Радев, „както всички активисти, кметове и народни представители“.

Ясно личи, че трите поръчки са подписани, когато е действал служебният кабинет. Той беше назначен на 25.01.2017 г., пише изданието.
Към момента от Агенция Митници съобщават, че договорите с фирмата ще бъдат в сила до февруари 2019 г., тъй като са сключени за 24 месеца. От там са категорични, че „Аркус-Сигурност Бургас“ ООД е избрана с обществена поръчка чрез открита процедура, която осигурява максимална прозрачност и конкуренция. Фирмата е спечелила трите позиции в конкуренция с други участници, тъй като е предложила най-ниска цена. Цената на тази СОТ охрана за трите обекта е 1560 лева за целия период от 24 месеца или по 65 месец общо за трите обекта. Фирма „Аркус-Сигурност Бургас“ ООД не осигурява физическа охрана на обекти на Агенция „Митници“. Става въпрос за охрана на две къщи за отдих и административна сграда.
Всички документи тук.