Художници от Русия рисуват къщите на Етъра и Боженци

Велико Търново Лайф

12-08-2018, 08:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата се организира по проект „Цветовете на Европа - Таланти на 21 век”

За трета година група художници от Руската Федерация проведоха художествен пленер в Етнографския музей на открито „Етър”. Проявата се организира по инициатива на Международния арт проект „Цветовете на Европа - Таланти на 21 век”, съвместно с Асоциацията на педагозите-художници „ПленериЯ”.

В рамките на една седмица млади художници и учители от Московското специализирано училище 1155, ръководени от педагога-художник Всеволод Романков и група педагози по изобразително изкуство от московски училища с ръководители Лариса Лазаренко и Марина Зубкова, се обучаваха, рисуваха пейзажи и пресъздаваха в картини красотата на възрожденската архитектура.

„Нашият пленер се провежда на територията на ЕМО „Етър” за трети път и част от художниците вече са идвали тук”, сподели Юрий Спиридович, организатор на пленера. „Досега в пленерите, които организирахме през 2015, 2016 и 2018 години в ЕМО „Етър” са участвали млади художници, студенти и техни педагози и преподаватели от Полша, Русия, Беларус и Украйна. Основните причини да изберем музея и вашия район са няколко - гостоприемството на габровци и тяхната доброжелателност, възможността да нарисуваме картини с обекти от традиционната българска възрожденска архитектура и народните майстори по време на тяхната работа.

Руските художници посетиха Соколския манастир, автентичните улички на Трявна и архитектурния резерват „Боженци”, където също рисуваха. Те направиха и специално посещение на колегите си от габровската ХГ „Христо Цокев”.