• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нисковъглехидратните диети може да ни убият
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Olea foodЗамяната на месото с растителни мазнини и белтъчини намалява риска от ранна смърт

  Хората на средна възраст, които получават половината от калориите за деня от въглехидрати, живеят няколко години по-дълго от тези, които съблюдават нисковъглехидратни диети, предава АФП. Изследване, публикувано в авторитетното академично списание The Lancet, опровергава модните напоследък в Европа и Северна Америка „палео“ диети, които проповядват въглехидратите да се избягват и по възможност да бъдат заменени от мазнини и белтъчини от животински произход.

  За целите на проучването за нисковъглехидратна се смята диета, при която по-малко от 40% от дневните калории са от въглехидрати. В обратния случай, в случай че над 70% от калориите са от въглехидрати (макаронени изделия, ориз, сладкиши, безалкохолни напитки), продължителността на живота също намалява, но в значително по-малка степен в сравнение с нисковъглехидратните диети.

  „Данните от нашето изследване показват, че диетите, които наблягат на храни от животински произход и ограничаване на въглехидратите трябва да бъдат избягвани, тъй като съкращават общата продължителност на живота“, твърди Сара Сайделман, изследовател от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, предаде БГНЕС.

  Екипът на Сайделман е установил, че замяната на месото с растителни мазнини и белтъчини намалява риска от ранна смърт. Учените са проучили медицинските картони на близо 15 500 мъже и жени на възраст 45-64 години. Данни от предишни проучвания на 432 000 медицински картона потвърждават получените резултати. Качеството на въглехидратите обаче е от съществено значение, смята английският диетолог Ян Джонсън от Quadram Institute Bioscience.

  “Повечето въглехидрати трябва да бъдат от растителни храни, пълнозърнести и богати на фибри, а не от безалкохолни напитки или полуфабрикати с добавена захар”, твърди ученият.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg