Слипове или боксерки?

За по-добра плодовитост

Спорът дали типът бельо оказва влияние върху плодовитостта на мъжете е на път да бъде решен, благодарение на скорошно мащабно проучване, резултатите от които са публикувани в списание Human Reproduction, пише lifestyle.bg.

В Училището по обществено здраве TH Chan към Харвард потвърдиха, че носенето на тясно и повишаващо топлината в тялото бельо е свързано с понижена концентрация на сперматозоиди. Макар конкретната физиологична връзка между температурата и броя на сперматозоидите да не е още изследвана, учените са категорични, че слипове и друг тип тясно бельо водят до по-ниска концентрация на ФСХ в кръвта - фоликостимулиращ хормон, който контролира сперматогенезата, като влияе върху превръщането на половите клетки в зрели сперматозоиди.

"Важна част от изследването ни беше, че успяхме да проучим евентуалната връзка между типа бельо и индикаторите на тестикуларната функция като нива на репродуктивните хормони и щетите върху ДНК", обяснява д-р Лидия Мингес-Аларкон.

Анализът на 1186-те проби сперма, дадена от 656 мъже, които се изследват за репродуктивни проблеми в Масачузетската окръжна болница, са основата на изследването.