Кипър не е задължен да изплати прекратените застраховки на „Олимпик“

Общество

24-08-2018, 15:17

Снимка:

МВР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Кипърският гаранционен фонд не е получавал пари от българския клон на компанията

Българският клон на компанията „Олимпик” не е правил вноски върху застрахователните полици в гаранционния фонд в Кипър. Това съобщи за БНР генерален мениджър на Кипърския Фонд за автомобилно застраховане /кипърския гаранционен фонд Акис Папахристодулу,.

Оказва се и че Кипърският фонд няма да изплати сумите за прекратените застраховки.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточнява Папахристодулу.

Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на ”Олимпик” и сключените от нея застрахователни договори. Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна. Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България.

„Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила”, подчерта генералният мениджър на фонда.