Варненската окръжната прокуратура предаде на съд трима, участвали в престъпна схема за укриване на данъци, източване на ДДС и изпиране на пари, съобщиха от прокуратурата.

Красен Ж., Кирил Ж. и Теодор А. са обвинени за избягване на данъчни задължения в особено големи размери чрез подаване на неверни декларации в НАП и приспадане на ДДС при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни задължения са различни.

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лева, като той е пропуснал да плати данъците повече от два пъти.

За Красен Ж. дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лева. Теодор А., който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно дължи на бюджета близо 104 000 лева.

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил пълномощник, била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци на зърно в света.

Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Красен и Кирил ще отговарят пред съда и за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност, а именно - укрити данъчни задължения и неправомерно теглен ДДС.

Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица. Дружествата, чрез които се изкупувало зърно в схемата, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора. Някои от подставените лица били дори с наложени ограничителни мерки.

От прокуратурата припомнят, че при проверка от полицията на автомобил "Фолксваген" от 15 октомври 2012 г. на паркинга на ресторант "Старо село" във Варна е бил и подсъдимият Красен Ж.

При обиска на колата и на подсъдимия Красен Ж. са намерени и иззети 575 425 лв., екземпляри от платежните нареждания за извършени същия ден банкови трансакции и разписки за извършени тегления в брой, печати и фактури на някои от използваните в схемата търговски дружества, номера на банкови сметки на търговски дружества, адреси и кодове за достъп до електронната поща на различни търговски дружества и др.

Недалеч от този автомобил е задържан и втори - "Ауди А8", в който пътувал свидетел по настоящото дело. В него са намерени и иззети 34 220 лв. в пачки със слепки на банка, в която били извършвани плащанията, тегленията и нарежданията на парите.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.