Ветко Арабаджиев бил агент на ДС с псевдоним Стефан

Крими

02-09-2018, 12:42

Снимка:

Фейсбук

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ветко Арабаджиев и съпругата му с европейска заповед за арест

Мултимилионерът сътрудничил на комунистическите тайни служби

В края на 2013 година Комисията по досиетата на крадитните длъжници разсекретява агентите, кредитни милионери на банка „Хеброс”-Пловдив. Точно там попада името на Вълчо Кузмов Арабаджиев като агент „Стефан” към ОУ на МВР-Пловдив, отдел Държавна сигурност. Фирмата, в която той е бил съдружник - „Шугар енд Молалес“ ООД е един от големите длъжници на фалиралата банка.

След 1989 година хотелиерът се прекръства от Вълчо на Ветко.

Вчера стана ясно, че Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обявени за общодържавно издирване. Изготвена е и европейска заповед за арест. Действа се и за издирване от Интерпол.

При акцията на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лв. „Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки", разказа зам.-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че такова нещо не бил виждал в кариерата си. "Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", каза още той. Наложило се дори спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини.