Стотици младежи кандидатстваха за Национална стипендия „С усилия към звездите“

Мисия София

04-09-2018, 12:31

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Най-много са подадените кандидатури в областите „Музика“ и „Литература“

На 1 септември приключи конкурсът за Национална стипендия „С усилия към звездите“. Стотици млади таланти подадоха своите кандидатури в петте области на изкуството – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. В конкурса се включиха певци, инструменталисти, диригенти, поети, писатели, фотографи, аниматори, художници, танцьори от цялата страна. Най-много са кандидат-стипендиантите в областите „музика“ и „литература“, а най-младият участник е осем-годишна музикална изпълнителка от град София.

„Щастливи сме, че първото издание на конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“ предизвика толкова силен интерес и се радваме на стойностните и интересни кандидатури, които получихме. Предстои ни много работа, за да изберем най-достойните творци, които да подкрепим“, каза Ина Кънчева, артистичен директор на фондация „Културни перспективи“ и учредител на стипендията, предава Столична община.

До края на месец октомври експертна комисия ще оценява постъпилите кандидатури, а най-ярките участници ще бъдат поканени за финално одобрение от журито и менторите, по време на което ще могат да покажат допълнителни умения. Избраните петима стипендианти ще бъдат обявени на 31 октомври от 11:00 ч. на специално събитие в Литературен клуб „Перото“.

Спечелилите стипендианти ще получат подкрепа при реализацията на тяхна творческа, образователна или друга инициатива, която да подпомогне последващите им стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр. Стипендията ще осигури финансова подкрепа за осъществяването на личния им проект и менторски съвети от изключителните личности и свободни артисти – Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.