Кмет скандализира с кабинета си интернет

Общество

04-09-2018, 13:08

Снимка:

Фейсбук

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Живков, Путин, Свети Георги и Богородица на една стена

Портрет на Тодор Живков, портрет на Владимир Путин, а между тях икони на Свети Георги и Богородица с Младенеца. Отстрани надничат Сталин и Че Гевара. Отпред кмет. Облечен с тениска с надпис „Системата ни убива“. Тази композиция скандализира стотици в социалната мрежа Фейсбук.

Редица потребители на мрежата дори не повярваха, че снимката е достоверна, можело да е колаж. „Не знам, очите ми виждат портрет на Бай Тошо и икона на Богородица с Младенеца на една съща стена ... Реших, че не може да е истина“, смята потребител. Но бърза справка сочи- вярно е. Кабинетът е на кмета на врачанското село Бели Извор Кирил Илиев и дори е негова профила снимка във Фейсбук.

„Как Христос, Сталин и Правешкия цървул се вписват заедно в нечии мироглед!?“, четем въпроса под снимката на кмета. И още редица въпроси, като: „Защо след като комунистическият режим е обявен за престъпен - заедно с националсоциализма и фашизма, някой може безнаказано да възхвалява диктатурата на комунизма, да окачва портрети на масовите комунистически убийци, на сборища и митинги да продава чаши с лика на тези убийци?“ И още: "Системата ни убива" - ама този е кмет. Нали и той е в системата - не ли?“

Друг потребител пък смята , че „като този на снимката са всичките, които бяха на Бузлуджа. Абсурдистанци!“

В профила си във Фейсбук кметът събира положителни коментари под същата снимка. „Хубавец си е кметът“, констатира мъж. И още: „Браво, браточка“ и „Е, личи си, че всичко си изпипал перфектно в канцеларията си“, са част от коментарите.

Преди време кметът на врачанското село нашумя с това, че е може би е единственият кмет в България, който свалил знамето на ЕС и вместо него пред кметството сложи билборд на Тодор Живков. Това беше съобщено от БНР и подкрепено със снимки.

Около името му се говореше и по повод на едно сезиране на ДАНС през 2016 г. за насаждане на комунистическа идеология и излагане на публични места на символи и образи от времето на обявения за престъпен комунистически режим. То било по сигнал от Валя Кръстева, председател на Клуб „Журналисти срещу корупцията“ - Враца, изпратен до окръжния прокурор на областта Десислав Начков.