• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  САЩ са разработвали планове за тоталното унищожаване на СССР и Китай
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ссср

  Документи на SIOP от 1964 г. разкриват US плановете от Студената война

  САЩ са разработвали планове за тоталното унищожаване на СССР и Китай като водещи индустриални държави.

  Американските военни са разглеждали и възможността за масово изтребление на гражданите на двете страни, се казва в обзор, публикуван на уебсайта на организацията с нестопанска цел “Архив за национална сигурност”, предава РИА Новости, цитирани от “Фокус”.

  Изследователите са публикували документи от Единния интегриран оперативен план (SIOP), датирани от 1964 г., в които се разглеждат въпроси за използване ядрено оръжие.

  В тях, конкретно, се казва, че трябва да бъдат унищожени 70% от промишления потенциал на СССР.

  Освен това Обединения комитет на началник щабовете на САЩ даже е разглеждал идеята за унищожаване на населението в качеството на главен критерий за победата над Съветския съюз.

  Single Integrated Operation Plan, или SIOP е строго секретен комплекс от оперативни документи, съставящи подробен регламент за бойно използване на ядрено оръжие от Въоръжените сили на САЩ, уточнява РИА Новости.

  През декември 2015 г. Националното управление за архиви и документация на САЩ обнародва списък от потенциални цели на американски атомни бомбардировки през 1959 година, които включват стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай.

  Сред тях са 179 цели в Москва, 145 в Ленинград и 95 в Източен Берлин, припомня още руската агенция.

  Като главен приоритет в разсекретените документи са военновъздушните сили, а главната цел е унищожаването на съветските бомбардировачи още преди те да излетят и да се отправят към Европа и извън нейните предели.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg