20 фирми участвали в престъпната схема по случая с „Винпром Карнобат“

Крими

07-09-2018, 12:51

Снимка:

прокуратура на Р България

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Счетоводителят – със средно образование и бивш пазач при Миню Стайков

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за алкохолния бос Миню Стайков, обвинен за данъчни измами, пране на пари и за държане на акцизни стоки без бандерол. Престъпната група е от 8 души, като петима са задържани. Синът на Миню - Стайко Стайков е обявен за международно издирване, а други двама се издирват на територията на страната.

Това стана ясно по време на брифинг за спецакцията срещу Винпром Карнобат, даден от ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР гл .комисар Младен Маринов.

Сред задържаните от престъпната група са още шуреят на Стайков -Белун Хазърбасанов и сина на кмета на Карнобат – Иван Димитров. Няма данни съпругата на Стайков да е свързана с престъпната група.

"Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността й. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група. Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции, заяви наблюдаващият прокурор", уточни наблюдаващият прокурор Кънев.

До момента е установено, че в схемата са участвали 20 свързани фирми. Претърсени са 38 адреса, като в апартамента на счетоводителя на тези фирми са открити печати на „кухи“ фирми и на банка, която оперира на българския пазар.

Самият счетоводител обаче е със средно образование и няма никакъв опит в счетоводството, а доскоро дори е бил пазач в един от складовете на Миню Стайков.

До разкритието на схемата се стига след сигнал до властите за нелегална фабрика за цигари в Карнобат. Когато антимафиотите влизат в нея, машините работят, но там е нямало работници.

Във фабриката са работели чужденци, които са живеели в нея.

„Вътре има изградени помещения, в които работниците са живели. Това е направено с цел да не се разбира, че там има дейност. Дори за да не се трупат сметки за ток, осветлението е подсигурявано с агрегати", разказа Ангел Кънев.

Самото оборудване на фабриката е било на високо ниво, на стойност 4 млн. лв. На минута там са се произвеждали 2000 цигари, а на седмица - 10 000 мастербокса. Те са били изцяло за износ.