Прекратяват концесиите на плажовете на Елените 1, Градина и Слънчев бряг–централен

Политика

11-09-2018, 20:00

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Доказали сме, че сме безкомпромисни и при системни нарушения стартираме нови процедури, обяви министърът на туризма

Държавата започва процедура по прекратяване на договори за концесии и наем на седем плажа от 1 октомври. Причината са установени системни нарушения. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас, след като проведе работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на летния сезон.

Сред плажовете с нарушения са „Бяла-централен-3“, „Равда-НДК“, „Слънчев бряг–централен“, „Елените-1“, „Шкорпиловци-централен“, „Градина-централен-1“ и „Обзор-юг“. Има обаче и още потенциални кандидати за прекратяване на договорите за концесии или наем, но ще се изчака края на септември, за да се види дали нарушенията, които са установени, са отстранени.

В противен случай и те ще бъдат предложени за прекратяване.

Причините са основно липса на спасители, нарушения е имало и за надвишаване на търговската площ, одобрена от схемите за разполагане на преместваеми обекти – обща или допълнителна. „Установяваме това след специализирано измерване и ако има повторяемост на нарушението, предлагаме за прекратяване“, каза Ангелкова.

Общо наложените неустойки и глоби по договори с наематели  и концесионери на плажове за тази година възлизат на около 450 хил. лева.

„Доказали сме, че сме безкомпромисни, така че прекратяваме договорите и стартираме нови процедури. Важно е да се изпълняват законите и да имаме качествен туристически продукт“, категорична бе министър Ангелкова.

Като цяло обаче нарушенията през летния сезон намаляват.

„Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават по-отговорни. На срещата с контролните институции, местната власт и бранша обсъдихме и въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято. Например, да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, когато говорим за местата за настаняване“, добави тя.