Расте заетостта в селското стопанство

Животът

15-09-2018, 12:16

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Намеренията за наемане на още работници се увеличават в пет от десетте индустриални сектора

До края на годината заетостта в селското стопанство у нас ще расте. Това сочи най-новото Обзорно изследване на заетостта у нас, подготвено от международната организация ManpowerGroup. Анкетирани са над 620 работодатели в земеделието, които планират да увеличат броя на наетите работници през следващите 3 месеца с 6%, предава БНТ.

Аграрният сектор има амбициозни планове за ръст на заетостта през тази година. И все пак според проучването, той е вторият след промишлеността с най-големи очаквания за назначаване на допълнителен персонал. Работодателите от строителството споделят най-слаби намерения за наемане - с ръст едва от 2%.

Намеренията за наемане на още работници се увеличават в пет от десетте индустриални сектора в сравнение със същия период на миналата година.

Най-амбициозни са плановете за увеличение на заетостта в сектор „Производство", където се очаква ръст спрямо предишното тримесечие с 18%. На второ място е „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" с очаквано увеличение с 14%, а трети е секторът „Търговия на едро и дребно" с прогнозно увеличение на персонала от 12 на сто.

Според Обзорното изследване на заетостта, като цяло всеки десети работодател в страната очаква да назначи още персонал през следващите 3 месеца.