НАП Варна проверява търговците на риба

Парите

27-09-2018, 08:50

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търновци участват в играта на НАП с касови бележки за над 14 млн. лв.

Обектите със съставени актове се запечатват за срок до един месец

Засиленконтрол на търговци на едро на риба и рибни магазини  започнаха инспекторите от „Фискален контрол“ към ТД на НАП Варна. Фискалните агенти следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите в морската столица.

Проверките са стартирали на рибната борса на Кооперативния пазар, след подаден сигнал в териториалната дирекция, че на клиентите в борсата не се издават касови бележки. Инспекторите са осъществили контрол на 15 търговци на риба и рибни продукти, за които са получили и предварителна информация от звеното за дистанционно наблюдение на касовите апарати, че отчитат подозрително ниски обороти. По време на проверките на 5 от търговците са съставени актове за административно нарушение – неиздаване на касов бон. За това нарушение обектите ще бъдат запечатани за срок до един месец. На други 3-ма  търговци са съставени актове за разлика в касовата наличност и отразените продажби на фискалните устройства. Дистанционното наблюдение на некоректните търговци на риба ще продължи и при нов нереален спад на оборотите им ще бъдат посетени отново от данъчните.

От НАП Варна напомнят, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.

Освен наложените парични санкции, при установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите ще да бъдат запечатани за срок до един месец.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.