Нова наредба за обществен ред - ще засегне ли уличните музиканти?

Животът

27-09-2018, 14:10

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Казват, че всеки град си има своя мелодия - София, обаче има повече от една

Нова наредба за обществения ред в София предстои да регулира начина, по който уличните музиканти извършват дейността си. Ще засегне ли това работата им - мнение дава един от тях.

Казват, че всеки град си има своя мелодия. София, обаче има повече от една. Бърза разходка из града може да те отведе до фолклорен спектакъл на тротоара или пък да те пренесе в малка и уютна улица в Париж.

"Вървят повече веселите неща за свирене, танга, валсове, салонната музика не отговаря за тук", обясни пред БНТ музикантът Александър Манолев.

Той добре познава салонната музика. Помни времето, когато е свирил заедно с едни от най-известните български музиканти като Стефан Диомов и Митко Щерев. "Вече съм на 69 г., работя професионално и сега, макар че свиря и тук на подлеза. Човек от подиум отива на самата улица... беше ми малко притеснено, но в края на краищата гладът е по-силен. Като свърши сезонът сме тук, за да може да припечелваме по някой лев", обясни музикантът.

Свири по няколко часа на ден, винаги на едно и също място, от години. Споделя, че с времето е свикнал както с необичайната публика от минувачи, така и със своите колеги улични музиканти. Категоричен е обаче, че и в този бранш както всеки друг, ред трябва да има, не е толкова убеден, че това ще стане чрез налагане на глоби.

"Да кажем 100 лева глоба. Може да се плати, човек ще вземе заем отнякъде, ще се разплати. Просто не е редно. Човек излиза както и аз съм излязъл, за да припечели някой лев и да има как да преживявам. И утре съм си пак тук", обясни още той.

Надява се единствено на някаква регулация, така че професионални музиканти като него да имат своята сцена, пък била тя и на улицата.