Градинката на „Св. Седмочисленици” приличала на Мюнхен

Мисия София

05-10-2018, 11:07

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Иво Пантелеев уточни, че естествено разликата в цените на двете настилки е между 3-4 пъти

Градинката пред църквата „Св. Седмочисленици”, която предизвика огромна обществена реакция след като онлайн се появиха снимки след направения ремонт, приличала на Мюнхен. Това смята авторът на проекта архитект Иво Пантелеев.

„Градинката е предвидена да бъде с едроразмерни бетонни плочи. Инспирацията идва от един малък площад в Мюнхен. Няма голяма разлика между двете”, категоричен е пред БиТВ Иво Пантелеев.

Архитектът уточни, че естествено разликата в цените на двете настилки е между 3-4 пъти по-висока в полза на Мюнхен.

Той коментира, че настилката е част от концепцията на проекта и няма никаква промяна в тях от самото начало. Панталеев добави, че преди да бъде изпълнен проекта за градинката всичко е съгласувано. „Аз съм длъжен да кажа, че ми харесва. Харесва ми, разбира се. Това е резултат от едни усилия, които не са произволни и случайни”, коментира Пантелеев.

„За мен няма проблем в естетическия избор на настилката”, коментира още Пантелеев.

„Има много резки изказвания, но проектът е изключително сложен. Не чух нито един от изказващите се да познава проекта и оттам изказванията им олекват. Чух не едно положително мнение от колеги как изглеждат тези плочи”, каза още архитектът.

Иво Пантелеев е категоричен, че избраната настилка няма да бъде подменена.

„Не мога да коментирам качеството на ремонтите преди те да бъдат завършени. Има още няколко строителни операции, които следва да бъдат направени”, коментира зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Именно състоянието на централната софийска улица стана повод за множеството скандали в последните дни на тема дали качествено е извършен ремонта на над 20 млн. лв. „Граф Игнатиев” е един от най-наблюдаваните от нас обекти. Това е огромна отговорност за изпълнителя, която следва да се понесе, ако нещо не е изпълнено като хората”, коментира още Крусев.

Той отказа да коментира, отново с мотив, че ремонтът не е приключил, защо има няколко вида настилки, които по никакъв начин не си кореспондират една с друга.

Крусев съзря политически мотив зад негативните коментари от страна на граждани. „Предвид, че и политически сили тръгнаха да коментира начина на поставяне на павета, можем да търсим основи в политическата обстановка в страната. Аз нямам друго обяснение защо се коментира незавършен проект”, допълни той.

До момента на изпълнителя е наложена глоба от 50 хил. лв. заради бетонираните дървета на ул. „Граф Игнатиев”. Крусев е категоричен, че Столична община ще бъде безкомпромисна към изпълнителя на проекта ако бъдат констатирани проблеми след предаването му.

Днес пред сградата на общината ще се проведе протест с искане оставките на Йорданка Фандъкова и Евгени Крусев. Той коментира, че няма да подаде оставка.