• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  32 години от трагедията в завод край Варна, отнела живота на 22 души
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  FE629F3D-56E2-4A64-BCF7-9AF0EF2F7451

  Случилото се остава в историята като една от най-разрушителните производствени аварии у нас

  На днешния първи ноември се навършват 32 години от големия взрив в девненски завод, който слага край на живота на 22 души. Десет от тях загиват на място, а други 12 издъхват в болница. Ранените са десетки, а обгазените още повече.

  Случилото се остава в историята като една от най-разрушителните производствени аварии у нас. Минути преди 07.00 часа на 1 ноември 1986 година мощна експлозия разтърсва новия завод за хлор, винил и поливинилхлорид. Предприятието е почти изравнено със земята. Ударната вълна е толкова голяма, че се усеща чак във Варна, където се регистрира трус от трета степен по Рихтер.

  Изграждането на Девненския промишлен комплекс започва през 1948 година. Продължава с усилени темпове 25 години. Към края на 70-те и началото на 80-те предприятията в долината дават около 1/5 от продукцията на химическата промишленост у нас. Истинска трагедия се разиграва обаче с един от най-модерните заводи. Съвсем бегло и телеграфно е отразена тя във вестник „Работническо дело“. Значително по-голямо внимание изданието отделя на пожар в склад на фармацевтична фирма в Базел, отровил водите на река Рейн.

  След случилото се заводът е отцепен. Правителствена комисия се заема да изясни причините за експлозията. Според доклада до инцидента се стигнало, след като работниците не затегнали добре люка на химически реактор, през който изтекъл и се самовзривил опасен газ.

  Образувано е дело в Окръжен съд. Осъдени са общо девет души, сред който управител на смяна и директорът на завода. През 1988 година Върховният съд определя случая като „типичен пример за проява на немарливост в малка степен от много съприченители, но с огромни последици.“

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg