• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Среща на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция в „Евксиноград”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  7248D285-95F1-4E65-84FD-2FDFC5D52B14

  Министър-председателят Бойко Борисов днес е домакин на срещата на високо ниво на Съвета за сътрудничество между България, Гърция, Сърбия и Румъния, в която този път участва и премиерът на Израел, съобщиха от правителствената пресслужба.

  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, пристигна вчера във Варна, а днес се очаква да пристигнат премиерите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

  Нетаняху и Борисов още вчера проведоха среща на четири очи. По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения в области от взаимен интерес, като акцент бе международни и регионални теми.

  Днес премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

  Четиристранната среща във формата е традиционна, като всеки път се домакинства от някоя от страните участнички. Премиерът на Израел, който пристигна във Варна вчера, се присъединява по покана на премиера Бойко Борисов.

  По-късно лидерите от формата ще проведат работен обяд, в който ще участва и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Израелският премиер е на работно посещение в България по покана на българския министър-председател Бойко Борисов.

  „Желанието ни е ЕС и Балканите, като част от него, да бъдат все по-бързо развиващи се. Точно в сферите, в които Израел е водещ, а България и колегите на Балканите имат своите възможности, да развиваме тези високи технологии“, заяви вчера Борисов след срещата с израелския си колега.

  Нетаняху обяви, че сред темите на разговор ще е възможността природен газ от Израел да достигне до България през Гърция. Той и Борисов имат предвидени двустранни разговори с балканските лидери, както и общ работен обяд.

  „Оттук, от Варна, вляво образно казано, се вижда Крим, вдясно Истанбул, зад гърба ни е Косово. За разлика от други колеги, аз винаги съм смятал, че Балканите имат огромна перспектива, така че Израел е добре дошъл“, каза Борисов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg