• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов: Думата „Балкани“ е обобщаваща за всички
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  55204434-D651-4CC8-B0C1-4BD28203CA58

  Приоритетът на българската външна политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов на пресконференцията след срещата с трима балкански лидери и израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде репортер на БГНЕС.

  На срещата в Евксиноград, в която освен българският домакин, участваха сръбският президент Александър Вучич, румънският премиер Виорика Дънчила и гръцкият Алексис Ципрас. Специален гост на превърналия се вече в традиция формат бе израелският премиер Бенямин Нетаняху.

  На форума четиримата балкански лидери и техният израелски колега обсъдиха енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност. Засегнати бяха въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Важно място в разговорите бе отделено на въпросите на сигурността, как да се гарантира стабилността на Балканите и тяхното балансирано развитие.

  Думата „Балкани“ е обобщаваща за всички

  “Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС – да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното – считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен”, отбеляза Борисов, който за втори път е домакин на този тип срещи.

  Той посочи, че нашата четворка има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на енергийната сигурност Борисов заяви, че всички сме приели, че диверсификацията е от съществено значение. “Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център “Балкан”, защото думата “Балкани” е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига”, добави българският премиер.

  За Букурещ е важна кохезионната политика

  От своя страна министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила отбеляза, че днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона. Според нея това са много важни цели в геополитическата ситуация.

  “Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона”, подчерта Виорика Дънчила.

  С Гърция подписваме важни транспортни споразумения

  Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас допълни, че ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи.

  Сърбия иска изграждането на “Балкански маршрут”

  Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и допълни, че за Сърбия проведените срещи са от особена важност. Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза той. По отношение на Сърбия са обсъдени няколко важни области, като едната от тях е енергийната сигурност и изграждането на т.нар. „Балкански маршрут“, допълни той. Друга обсъдена тема са инфраструктурните проекти. Сръбският президент отбеляза, че е провел двустранна среща с израелския премиер Нетаняху и изрази надежда той да посети Сърбия в скоро време. „Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността“, посочи Вучич.

  Технология, енергетика и сигурност

  Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта успехите на страната си в борбата с международния тероризъм.

  “Работим за доброто на вашия народ като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в много случаи да предотвратим терористични атаки и сме получили от вашите служби на всяка от вашите държави помощ, за което сме много благодарни. Не всички в нашите държави знаят за това, но аз искам да благодаря за това сътрудничество и да изразя намерението да продължим тази обща дейност да спасяваме животи”, каза той.

  По време на форума израелският премиер е обсъдил как да повиши сътрудничеството си с балканските партньори. Според него има три неща в общия контекст, които са особено важни: първото е технологията, второто – енергетиката и третото е сигурността. /БГНЕС

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg