Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ценно съкровище от 19 век беше намерено в Плевенския затвор
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Делва със съкровище беше намерена днес в земеделски земи на територията на Плевенския затвор. Находката е значителна по рода си за периода на 19 век. Това заяви за БТА д-р Володя Попов – директор на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен.

Археологическата находка е открита при обработка на земеделска земя за есенниците, съобщи по-рано днес директорът на затвора в Плевен Иван Петков.

Откритата делва е пълна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, така наречените акчета. Според мен е значително съкровище за периода, но е много рано да се говори по-конкретно за находката, каза д-р Попов. Според него по всяка вероятност то е свързано с инцидентно укриване, като е закопано на 30 сантиметра дълбочина на място, където няма данни да е имало постройка. Кога е закопано е трудно да се каже, тепърва специалистите на музея ще обработват монетите, за да се види от кой период са.

Двама специалисти от музея са ангажирани веднага след като е открито съкровището с неговото събиране и документиране, каза директорът на РИМ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *