От днес започват Вълчите празници

Вярва се, че св.Мина може да спре и вълча напаст, и чума

Народът нарича св. Мина бързият помощник, защото откликва на молитви за намиране на откраднато и загубено. Но го прави така, че хората да не се пристрастяват към имане и отношения, а да вярват, че ще съдейства по най-добър начин злините да се разминават.
Из някои краища даже наричат светеца Мина-размина, нали отклонява лошотиите... За празника на св. Мина се правят различни защитни ритуали, жените трябва да бъдат особено почтителни, защото той помага за сбъдване на желания за здраве, любов, дом, чедо. Стопанките пекат и раздават пити с мед, болни и бездетни правят курбани и му носят дарове. Много го тачат и семейства, които ще пращат синовете си на служба в армията. Селските стопани вярват, че светецът може да спре и вълча напаст, и чума.
От деня му започват т.нар. вълчи празници, за най-страшен и зъл смятали прегладнелия сакат Куцулан. Те водят след себе си най-дългите нощи и са с различна периодичност (3, 5, 7, 9 или 10 дни) в зависимост от региона, в който се почитат. В някои райони на страната Вълчите празници траят десет дни до 21 ноември ( Вълча Богородица). Последният ден от цикъла е смятан за най-страшният от Вълчите празници, наречен от народа "Куцулан". Според легендата глутница вълци тръгнала да ловува и всеки звяр си хванал плячка. Само един от тях, понеже бил куц, не могъл да се нахрани. Облегнал се на едно дърво, зад което се криел човек. Хищникът го видял и го изял. За да умилостивят вълците, прадедите ни ги почитали на този ден.
Според народните приказки на този единак сам Господ му разрешил да яде каквото хване, включително човеци. В тези дни не излизали от дома си по късна доба, довършвали започнати ремонти и запушвали всякакви дупки, за да не им се намъкнат каракондрули под покрива. От 11 до 16 или 21 ноември някъде през праг колели черно пиле за демоничната Мрата, която поболява кокошките и други птици, животни и хора. От тази жертва запазвали краката, главата, воденичката и перушина на червен конец при огнището, за да ги използват за лечение и опазване от магии и други злини.
Празник имат Мина, Минка, Минчо, Миндо, Виктор, Вики, Викенти и производните им.