• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  От 15 май догодина: Говорим с ЕС за до 38 стотинки на минута
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  © Pixabay
  © Pixabay

   

  Евродепутатите сложиха таван на цените на обажданията в рамките на ЕС, след като днес приеха пакета за телекомите, който освен това улеснява достъпа до мрежите от пето поколение и създава съобщителна система за извънредни ситуации, съобщиха от представителството на ЕП у нас.

  След отпадането на роуминга през миналата година стана значително по-лесно да поддържаме връзка с близки и приятели и на път, но все още цените за обаждания до номера от други държави в ЕС са високи. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други от ЕС на 19 цента, и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г., предаде bTV.

  Правилата също така защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

  По отношение на 5G мрежите целта е към 2020 г. във всяка страна от евросъюза да има поне един град, където функционира такава инфраструктура. През следващите няколко години трябва да заработи и система за известяване на гражданите за аварийни ситуации чрез SMS или мобилно приложение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg