• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Розалина Димова ще ръководи временно Техническия университет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ту

  Досегашният ректор се разделя с поста заради плагиатство

  Проф. д-р инженер Розалина Димова е назначена за временно изпълняваща длъжността ректор на варненския Технически университет със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

  До момента проф. Димова беше заместник ректор по научната, научно-приложната и проектната дейност в университета. Тя е преподавател по няколко дисциплини, в това число „Телекомуникационни мрежи“ и „Цифрови преносни системи“. Тя ще изпълнява длъжността до избирането на нов ректор, като ще има всички правомощия и задължения на ректор на висшето училище, включително и да освободи от академична длъжност предшественика си и да организира предсрочни избори за нов ректор.

  Досегашният ръководител на Техническия университет проф. Росен Василев ще бъде отстранен заради плагиатство с решение на Комисията по академична етика към министъра на образованието. Според комисията той е преписал научните си трудове, с които е станал професор и “доктор на науките” и следва да бъде освободен. Самият Василев отрича, че е преписал научните си трудове.

  В сайта на ТУ бе публикувано писмо от негово име, с което той изразява благодарността си за оказаната му подкрепа от страна колегите му. “Щастлив съм, че над 70 процента от моите колеги застават с мен в борбата ми срещу клеветниците и опитите за груба намеса в академичната ни автономия”, пише проф. Василев.

  Законът не му забранява да се яви на конкурса за избор на нов ректор, както и да се върне на работа в учебното заведение с договор като доцент.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg