• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проверяват запасите от калкан в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  море, плаж, морето

  Институтът по рибни ресурси наема риболовен кораб, с който да бъдат направени три изследвания

  Институтът по рибни ресурси във Варна планира да наеме риболовен кораб, оборудван за научно-изследователски цели, с който да се проведе изследване и да се направи оценка на запасите от калкан в българските териториални води на Черно море. Предвижда се да бъдат направени три изследвания: едно през есенно-зимния сезона на 2018 г., едно през пролетно-летния сезон на 2019 г. и едно през есенно-зимния сезон на 2019 г. Всяко от тях ще се проведе в рамките на максимум 10 дни, става ясно от обявление, с което институтът стартира процедурата по наемане на плавателния съд.

  Той трябва да разполага с оборудване, включващо картограф GPS , ехолот/хидроакустично устройство/, дънен трал , резервен дънен трал и др. и квалифициран екипаж. Корабът трябва да бъде на разположение един календарен ден в светлата част на денонощието. При необходимост, ще се ползва извън съгласувания график, както и в извънредни ситуации в тъмната част на денонощието.

  Разпределението на изследванията в рамките на три сезона е ориентировъчно. То може да бъде променяно в хода на изпълнението в зависимост от нуждите на изследването и метеорологичните условия.

  Проучването ще се финансира по европейски проект, реализиран съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас, като предвидената сума е 150 000 лева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg