• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Полезни съвети за качеството на храната
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Полезни съвети за качеството на храната, свързани с трайността й, отправят от Асоциация „Активни потребители“. С „най-добър до“ се означава датата, до която храната запазва своето очаквано качество. След обозначения срок тя още е безопасна за консумация при условие, че са спазени инструкциите за съхранение и опаковката не е повредена. Възможно е обаче да започне да губи вкуса и консистенцията си.

  Означението„най-добър до“ се поставя върху много видове охладени, замразени, сушени (макаронени изделия, ориз), консервирани и други храни (растително масло, шоколад и др.). Преди да изхвърлите храна, защото е минала датата от означението „най-добър до“, проверете дали опаковката е непокътната и дали храната има добър вид, мирис и вкус. Ако сте отворили храна след датата от означението „най-добър до“, следвайте всички указания според случая, например „консумирайте до три дни след отваряне“.

  Със „срок на годност“ се обозначава датата, до която храната може да бъде консумирана безопасно. Никога не използвайте храна след изтичане на срока ѝ на годност. Означението се поставя върху особено нетрайни храни, като прясна риба, прясно мляно месо и др. Следвайте инструкциите за съхранение, например „да се съхранява в хладилник“ или „да се съхранява при температура от 2 до 4°C“. В противен случай храната ще се развали по-бързо и рискувате да получите хранително отравяне.

  Ако замразите храната у дома скоро, след като сте я купили, можете да удължите срока ѝ на годност при условие, че я замразите правилно. Важно е да следвате указанията върху опаковката, например „да се замрази преди изтичане на срока на годност“, „да се приготвя без да се размразява“ или „да се размрази напълно преди употреба и да се използва в рамките на 24 часа“. Ако сте отворили храната, следвайте указанията, например „да се консумира до три дни след отваряне“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg