• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Отбелязваме световния ден в памет на жертвите на пътя
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Автомагистрала Черно море

   

  Световният ден в памет на жертвите на катастрофи отбелязваме днес. Вече 25 години той се провежда през третата неделя на ноември. “Всеки път има своята история” е мотото на инициативата по отбелязване на деня, информира Световната здравна организация (СЗО).

  “На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа – 230 души всеки ден, 83 хил.души всяка година”, показва европейската статистиката. Същевременно през 2017 г. по пътищата на България са регистрирани 6 888 тежки пътнотранспортни произшествия, вследствие на които са загинали 682 души и са ранени 8 680 души. Най-голям е броят на произшествията заради неправилни действия на шофьорите – 6 548 случая, като 30.6% от тях се дължат на превишена и несъобразена скорост, припомня СЗО.

  Организации като Световната здравна организация, Европейския съюз, Организация за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка и Икономическата комисия за Европа на ООН препоръчват прилагане на подхода на “безопасни системи” за осигуряване на пътната безопасност. Той произхожда от европейски държави като Швеция и Норвегия и се основава на три ключови принципа, пише „Дневник“.

  Първият е, че човешкият живот винаги е най-големият приоритет. Всички решения, включващи транспорт и движение, трябва да бъдат съобразени с него. Вторият принцип е, че всеки може да направи грешка. Тези грешки могат да се дължат на разсейване или забравяне, усетена необходимост да се поемат рискове или неосъзнаване на опасностите. Грешките могат да са: поддържане на прекалено висока или несъобразена скорост, непоставяне на предпазен колан или моторна каска, говорене по телефона при шофиране или сядане зад волана след употреба на алкохол или упойващи вещества. Третият принцип е, че човешкото тяло е крехко. Сериозните наранявания могат да бъдат сведени до минимум чрез поставяне на подходящи ограничения за скоростта, чрез иновативен дизайн на пътната инфраструктура и на превозните средства. Отговорността за безопасността по пътищата се носи от всички участници в движението, но и от правителството и държавните агенции.

  Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложен спад от 50% на жертвите на пътя. “Желанието ми е през идните години тези истории (от мотото “Всеки път има своята история”- бел.ред.) да бъдат за по-безопасна инфраструктура и превозни средства, за по-силно законодателство и правоприлагане и за по-добра спешна помощ, за деца, които безпрепятствено пристигат в училище, a родителите им на работа”, казва в декларация д-р Етиен Круг – председател на групата за сътрудничество с ООН по въпросите, свързани с безопасността по пътищата.

  Във връзка със Световния ден за възпоминание на жертвите от катастрофи от 11 часа в храм-паметник “Св. Александър Невски” ще бъде отслужена панихида за упокоение на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите, съобщи пресцентърът на МВР.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg