• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Минен ловец “Цибър” се завърна от 39 дневно задгранично плаване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ВМС
  Снимка: ВМС

  Минен ловец „Цибър“ от състава на Военноморските сили се завърна от задгранично плаване, продължило 39 дни. Плавателният съд отплава от Варна на 9 октомври тази година в посока пристанище Измир, Република Турция със задача да влезе в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).

  На следващия ден корабът навлезе в териториални води на Турция и премина пролив Босфора. В ранните часове на 12 октомври в условията на тежка метеорологична обстановка  и 4 бала вълнение, „Цибър” се присъедини в походния строй на противоминната група кораби, които преди обяд застанаха в пристанище Измир. В продължение на четири дни екипажът на кораба участва в тренировки в базови условия, във връзка с участието на Втората постоянна противоминна група на НАТО в учението на противоминните сили на Република Турция „Нусрет”.

  Снимка: ВМС
  Снимка: ВМС

   

  От 17 до 24 октомври. се проведе морската фаза на учението „Нусрет”. В района на залив Измир беше проведена противоминна операция, като нашия кораб откри, класифицира и неутрализира три от поставените учебни мини. Едновременно с провеждането на противоминната операция, корабите изпълняваха сериали по отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, както и отразяване на атаките на въздушен противник от група кораби.

  На 29 октомври групата се отправи към гр. Батуми, Република Грузия. По време на прехода бяха отработени сериали, като тактическо маневриране, комуникационни учения, сериали по отразяване на атаките на въздушен противник от група кораби, прехвърляне на леки товари на море, размяна на личен състав между корабите за обмяна на опит.

  Снимка: ВМС
  Снимка: ВМС

   

  Корабите застанаха в пристанище Батуми на 2 ноември. На същият ден се проведоха работни срещи за предстоящото съвместно учение с Бреговата охрана на Грузия от типа „PASSEX”.

  След Грузия, корабите от групата поеха в посока град Бургас, където участваха в българо-румънското притовоминно учение „Посейдон”. В тежки хидрометеорологични условия, корабите излязоха и отработиха различни сериали за повишаване на оперативната им съвместимост. „Цибър“ се завърна в Пункта за базиране във Варна на 16 ноември.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg