• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Хора в риск от Бяла и Долни чифлик на екскурзия с европари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: pochivka.bg
  Източник: pochivka.bg. Снимката е илюстративна.

  40 души в неравностойно положение  – хора в социална изолация и с тежки заболявания, безработни, както и 10 лица с увреждания, които не са излизали от домовете си с години, бяха изведени от тях. Това се случи по проект „Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик“ на сдружение „Форум гражданско общество“, който започна преди 19 месеца, а в обхвата му попаднаха общо 50 души. Стойността му е близо 400 хиляди лева, а дейностите са финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

  Обхванатите по проекта посетиха различни туристически забележителности, съобщи в Областния информационен център във Варна ръководителят на проекта Борислав Френчев. Хора от общините Бяла и Долни чифлик, които рядко напускат домовете си, имаха възможността да отидат на екскурзия. Разходка с лодка по река Камчия зарадва момче и момиче с Детска церебрална парализа.

  С пари по проекта бе разкрита и предоставена иновативната социална услуга „Мобилен екип за социална и здравна работа на терен“. Специалистите и консултантите от мобилното звено достигнаха и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като оказваха съдействие според потребностите на потребителите на тази услуга. В проекта се включиха психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти. Логопеди работиха с възрастни със затруднен говор след претърпени инфаркти и инсулти. Бяха обучени 30 социални асистенти и 5 озеленители. Със средства по проекта те ще практикуват новите си професии в продължение на 6 месеца.

  Важен акцент по проекта е и комуникацията с работодателите в региона. Те бяха запознати с възможностите, които представя той. Бе организирана връзка с безработни и в резултат на нея някои от тях успешно се реализираха на пазара на труда.

  В рамките на проекта бе направено и социологическо изследване на територията на общините Бяла и Долни чифлик. Оформи се изследователски доклад и анализ на потребностите и възможностите за сътрудничество при предлагане на социални и интеграционни услуги на територията на двете общини. След приключване на проекта, чрез споразумение с кметовете на Бяла и Долни чифлик и със съдействието на сдружение „Форум гражданско общество“, специалистите консултанти ще продължат своята работа.

  Заснемането на филм също беше част от проекта. Той показа социалните дейности, материалната база и услугите, които се предлагат на лица в неравностойно положение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg