• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Манифест за алтернативно управление изготвиха протестиращите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Дневник
  Снимка: Дневник

  Едно от исканията – да бъдат съкратени изцяло субсидиите на партиите и те да започнат да се самофинансират

  Изготвили сме манифест с алтернативно управление на България, който ще се разпространява в градовете. Ще бъде даден и на институциите, управляващи и опозиция, за да видят какво предлагаме. Това обяви Александър Стамболийски, който е един от организаторите на протестите в Благоевград, които първоначално започнаха с искане за поевтиняване на горивата, но след това се трансформираха в протести срещу ниския жизнен стандарт и смяна на системата.

  Според Стамболийски манифестът бил начин да се развива страната в положителна посока и също така “да удовлетворим постоянните желания от страна на българските граждани за мажоритарни вотове, за нормално развитие, повишаване на доходите, съкращаване на раздутата администрация”. “Имаме конкретни искания. Знаем защо протестираме”, увери той пред БНР. За днес е организиран национален протест в цялата страна, съобщи Стамболийски.

  За лозунга “Смяна на системата” Стамболийски подчерта, че е имало много хора, настроени за президентска република, крайна смяна на Конституцията. Според него обаче това е въпрос, който трябва да бъде подложен на всенародно обсъждане. Той отбеляза едно от исканията – да бъдат съкратени изцяло субсидиите на партиите и те да започнат да се самофинансират. Протестиращите настояват и за падане на имунитета на депутатите.

  Без оставка на правителството няма как да стане, категоричен е Александър Стамболийски и подчерта за пореден път, че нито той, нито другите организатори не принадлежат по никакъв начин към политическа партия. По думите му е имало опити за “яхане на протестите”, но те са се разграничили категорично от това.

  За липса на политически убеждения сред протестиращите увери и Доника Мангова, която е сред организаторите на протестите в Сливен. Тя също посочи, че исканията им са напълно ясни, а първата стъпка е сваляне на правителството.

  “Искаме смяна на системата. Имаме предвид не кой, а как ще ни управлява. Омръзнало ни е да слушаме, че някой не строи, някой не плаща, някой не дава и т. н. Ние, гражданите, сме техните работодатели, а не те на нас. Искаме независима правосъдна система и всички да сме равни пред закона – не законът да важи за едни, а за други да си затваря очите”, настоя Мангова.

  Тя подчерта, че трябва да има механизъм за отзоваване на депутати, на общински съветници, с референдум, а не 4 години да не можеш да мръднеш от позицията, на която е сложен някой.

  “Нашата цел не е само да свалим правителството. Ангажиментът е на целия български народ. След като свалим правителството, ни чака много работа. Всичко е в нашите ръце. Време е народът да се обедини и род по род да станем народ. Искаме всеки гражданин да може сам да решава съдбата си, а не единици хора да разпределят пари на себе си и на приближените си, а народът да тъне в мизерия”, коментира тя.

  1 коментар

  1. опетков

   Добре, искате падане на правителството, но какво следва след това? Има конституция, която казва служебен кабинет и пак избори. Не искате партии, но как ще реализирате исканията си при тази конституция? В момента наливате вода в мелницата на БСП. Служебното правителство ще бъде съставено от президента, т.е. пак БСП. Смяната на системата не може да стане с два- три мижави протеста, трябва яко бачкане “в ползу роду”, както казваше един тарикат, който работеше най-вече за “ползу джобу”. Най-неблагодарна е т.н. “обществена , партийна” работа и затова с нея се занимават най-вече тарикати, които след това осребряват вложения труд. А и тълпата, наречена народ не заслужава друго.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg