• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  След “6 минути на терор” сондата InSight разкрива тайните на Марс
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  След Земята, Марс е втората най-изследвана планета от човечеството. Но въпреки че имаме снимки на повърхността й и проби от почвата й, ние не знаем почти нищо за това какво се случва дълбоко в недрата на Червената планета.

  Всичко, което астрономите имат са модели и теории, но не конкретни доказателства. Ала по-късно днес или по-точно в 22 часа българско време, модерната сонда на НАСА InSight ще достигне своята цел и ще започне малко по малко да отговаря на въпросите на учените, пише dnes.bg.

  Но Марс е труден и летателният апарат ще трябва да мине през “шестте минути на терор”, преди да докосне повърхността на планетата. Всяко изпращане на сонда в Космоса представлява риск, но InSight наистина ще опъне нервите на НАСА. На 125 км. от повърхността – 400-килограмовият апарат ще трябва да забави скоростта си и за това ще премине през 3 етапа преди да кацне на Марс.

  Първо, захранвано от двигатели пътешествие до горната атмосфера на Червената планета, където капсулата така ще се позиционира, че щитовете й да посрещнат горещината. InSight ще се нагрее до 1000 градуса по Целзий. На 16 км от повърхността ще се отвори парашут,  щитът ще поеме топлината, а крачетата на сондата ще се удължат, за да поемат енергията на удара.

  На 2 км. парашутът ще се отдели и 12 двигателя отново ще се задействат, за да може машината да кацне бавно на Марс. Всичко това ще трае 6 минути, толкова дълги за екипа на Земята, че носят името “шестте минути на терора”.

  InSight буквално ще премине през ада, а НАСА няма да знае нищо за него докато не кацне на повърхността. Тогава ще дойде и първото съобщение до учените, но то може да е негативно и да обявява сондата за “мъртва”.

  Оживее ли InSight обаче, истинското приключение за него започва. Ще се отворят соларните панели, които да го зареждат и ще се активират инструментите му. А те са добре планирани – сеизмометър ще “слуша” дори и най-малките вибрации на планетата. Той ще следи за земетресения (или марсетресения), удари от астероиди и дори магма, която бълбука под повърхността на планетата. Тези данни ще помогнат на учените да създадат 3D карта на вътрешността на Марс.

  Друг инструмент ще пробие кората на Червената планета и ще навлезе на дълбочина от 5 метра.  Макар да изглежда малко, тази дължина е достатъчна на астрономите, за да измерят температурата на Марс и да установят точно колко е активен. Така например, магмата под повърхността на Земята движи тектонските плочи и затопля планетата.

  Благодарение на данните от InSight, учените ще могат да сравнят родното ни космическо кълбо и неговия съсед и да установят, дали двете са изградени от едни и същи материали и ако не са – защо?

  За две години InSight ще следи жизнените функции на Марс. Неговият сърдечен пулс  За две години учените ще открият какво контролира формиралите се планети.

  Всъщност, само 40% от мисиите до Марс са били успешни. И именно заради това, кацането на сондата държи под напрежение НАСА. Досега само САЩ са успявали да стъпят на Червената планета, а последния апарат пратен там бе “Кюриосити” преди 6 години.

  Тогава астрономите преживяха цели “7 минути на терор”, а когато машината кацна, в контролната зала освен обичайните прегръдки и ръкопляскания, можеше да се видят и сълзи в очите на учените.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg