• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Управляващата коалиция в Белгия се разпадна заради миграцията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Шарл Мишел
  Шарл Мишел

  Управляващата коалиция в Белгия се разпадна поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. Партията “Нов фламандски алианс” напусна правителството. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС.

  “Премиерът Шарл Мишел ще обяви пред краля промяна на правителството”, обяви Рейндерс. “Нов фламандски алианс”, представляващ интересите на нидерландскоезичната област Фландрия, през последните седмици блокираше световната сделка за миграция. Партията заплаши да напусне коалицията. Членовете на правителството не успяха да се разберат по въпроса за мигрантите, предаде news.bg.

  Партия “Реформаторско движение”, оглавявана от премиера, одобри Пакта на ООН за миграцията. “Нов фламандски алианс” категорично се обяви против пакта. Документът на ООН за регулиране на миграцията ще бъде подписан на среща в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

  Вчера премиерът Шарл Мишел, френскоезичен либерал, обяви, че кабинетът му ще продължи работа като правителство на малцинството. Той ще направи рокади в управлението, което е изключително сложна задача в двуезична Белгия, тъй като министерските постове трябва да са равен брой – френскоговорящи и нидерландскоговорящи.

  Четиричленната коалиция беше формирана през 2014 г. Федералните избори са през май 2019 г. Мнозина наблюдатели не очакват предсрочни избори. През миналата седмица Мишел си осигури голямо парламентарно мнозинство в подкрепа текста на ООН за миграцията. Вчера вътрешният министър Ян Ямбон и министърът по въпросите на миграцията Тео Франкен, които са от “Нов фламандски алианс”, напуснаха управлението.

  В момента правителството държи 83 депутати в 150-местната долна камара. С оттеглянето на нидерландскоезичната партия (31 места) коалицията ще остане с 52 места. В 60-местната горна камара ще изгуби 12 места и ще остане с 21.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg