• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мей отлага решаващото гласуване за Брекзит?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Брекзит

  Премиерът на Великобритания Тереза Мей се очаква да отложи решаващото гласуване на споразумението между британското правителство и Брюксел през следващата седмица, за да поиска по-добри условия от ЕС. Информацията разпространява “Ройтерс”, позовавайки се на вестник “Сънди таймс”. Вестникът цитира “министри и съветници”, които заявяват, че очакват Мей да обяви в неделя, че ще отложи гласуването. Очакванията са Мей да изгуби гласуването в Камарата на общините и някои министри са обезпокоени, че това може да доведе до падане на правителството, предаде news.bg.

  Министър-председателят ще пътува до Брюксел през следващата седмица с последен призив към ЕС да се подобрят условията на споразумението за излизане от Общността, пише изданието. Министри подчертаха, че по-добри условия са необходими, за да спечелят подкрепата на депутатите.

  В петък говорител на Мей потвърди, че гласуването ще се проведе на 11 декември (вторник) по план въпреки призивите на някои депутати за отлагане на вота. Премиерът многократно заявява, че това е единственото възможно споразумение и алтернативата е “болезнен” Брекзит или оставане в ЕС. Но натискът над Мей се засили през уикенда, след като консервативният депутат Уил Куинси напусна ролята си в правителството, тъй като не одобрява сделката. Британският вестник очаква още оставки.

  Един министър е отбелязал пред “Сънди таймс”, че ще напусне, ако гласуването се проведе. Изданието допълва, че най-малко двама министри, които подкрепят Брекзит и други двама представители са на ръба да подадат оставка. Вестникът пише още, че някои министри планират втори референдум за членство в ЕС като възможен изход от кризата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg