• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Вятър: 8m/s NE
  Учени изпробваха ваксина срещу рака
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: flickr
  Снимка: flickr

  Очаква се към изпитания на ваксината върху хора да се пристъпи през следващите две-три години

  Имунолози от университета в Монреал извършиха първите лабораторни тестове с уникален препарат – противоракова ваксина, която не само се бори със заболяването, но и притежава “обучаващи” свойства, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

  За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални “дефектни” гени. Въпросните “антигени” били изолирани в засегнати от левкемия клетки, преди да бъдат обработени и накарани да дадат своя принос за унищожаването на ракови клетки.

  Ваксината позволила да се води борба с болестта на генетично ниво. Точният механизъм не е описан, но канадските имунолизи отбелязват, че в няколко опита с мишки експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия.

  Очаква се към изпитания на ваксината върху хора да се пристъпи през следващите две-три години. Учените поясниха, че генетичните особености на човека изискват да се извърши по-задълбочено изследване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg