Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
България е последна по жизнен стандарт в Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Хора народ

Лихтенщайн на първо място по този показател

България заема последно място в класация за равнището на жизнения стандарт на страните в Европейския съюз.

За 7 години – от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС-28 са от 4 до 6 пъти по-ниски. Това установи проучване на проф. Васил Цанов и на проф. Георги Шопов от Института за икономически изследвания при БАН.

Данните сочат, че средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България – едва 9,9%.

Това ни нарежда на последно място сред 28-те държави. Най-висок стандарт – 90,8%, е отчетен в Лихтенщайн, на “опашката” пред нас са три страни – Литва, Латвия и Румъния.

Подредбата за 2017 г. е същата – средният коефициент в ЕС е 45,6%, а в България – 7%. Страната ни отново е на последно място, пред нас са пак двете балтийски държави и северната ни съседка.

С положителен растеж на материалния жизнен стандарт се открояват Великобритания, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, докато България неизменно остава с ниски оценки, сочи анализът на БАН.

Авторите на доклада са изследвали и териториалните изменения на материалния жизнения стандарт у нас. Според тях Югозападният район е във водеща позиция, значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район.

Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките, са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

1 коментар

  1. опетков

    Интересно е да се публикуват критериите по които се правят оценките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *