• Варна
  8°
  ясно небе
  Влажност: 52%
  Вятър: 2m/s NNE
  Строителите излизат на протест с машини, искат работа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  работник строеж, строителен работник

  Строителите излизат на мирна демонстрация утре. Това съобщи председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, цитиран от БТА. Тя ще се проведе от 7:00 до 12:00 часа с около 1000 машини – строителна техника, в защита на бранша. Машините ще са без вериги и ще бъдат разположени по бул.”Цариградско шосе” в участъка от голям търговски център в посока – изход от София. Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в Президентството и в МС, подписана от около 53 000 души.

  Дейностите са продължение на кампанията на Камарата “Аз съм строител”. Подписката ще бъде връчена в 9:30 ч. в НС, след което в МС и Президентството. “С подписката и утрешното събитие ние казваме на политиците: “Чуйте и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствие, за да вършим ние нашата”, допълни Илиян Терзиев и предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действия в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

  От Камарата настояват в подписката да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, преустановяване на разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност и предвидимост за бранша. Друго искане на бранша е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която над 1000 са били фирмите, работили по нея, а над 70 000 са били заетите.

  Според ръководството на камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като според организацията вероятно целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор.

  От Камарата са обезпокоени от безотговорното според тях говорене, което те определят като национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор “Строителство”. От Камарата са притеснени от това какво би се случило с хилядите служители и семействата им, ако останат без работа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg