Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Община Варна тегли заем от 46,7 млн. лева за проекти
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Община Варна

Три нови спортни комплекса ще бъдат изградени през 2019 г. – в кв. „Владислав Варненчик“, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“

Община Варна да тегли кредит на обща стойност 46,7 млн. лева, дадоха съгласие съветниците от финансовата комисия към Общински съвет. Средствата ще послужат за реализация на няколко проекта, свързани с развитие на градската среда и обновяване на спортната, културната и социалната инфраструктура.

Предстои да бъде даден старт на проекта за изграждане на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Близо 8 млн. лева без ДДС ще бъдат безвъзмездна помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., а със средства от заема ще се финансира участието на Община Варна в мащабния проект в размер на 5,7 млн. лева.

През 2019 г., когато Варна ще е европейски град на спорта, ще бъдат вдигнати три нови спортни комплекса в кв. „Владислав Варненчик“, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“ и ще бъдат изградени спортни и детски площадки на открито. Със средства от кредита са предвидени  поетапни ремонти на по-малки улички в целия град. Нов облик предстои също да придобият зоопаркът и филиалът на театъра, както и читалище „П. Р. Славейков“.

Община Варна е в много добро финансово състояние и според оценките на кредитни институции е способна да поема краткосрочни и дългосрочни дългове. Това каза пред съветниците Стефка Господинова, директор на Дирекция „Бюджет и финанси“ в Община Варна. По думите й за 5 години общинският бюджет на Варна бележи почти двойно увеличение, като сериозен ръст има при събраните собствени приходи. Стефка Господинова каза още, че общината няма просрочени задължения и ще завърши годината с положителен финансов резултат.

Окончателното решение за поемането на дългосрочен дълг ще бъде взето от Общинския съвет на заседанието, насрочено за 19-ти и 20-ти декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *