• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС ще се бори с влиянието на Китай с технологичен проект за 8 млрд. евро
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Европейски съюз

  Европейската комисия разреши на четири европейски държави да заделят до 8 млрд. долара за 6 г. за изследователски проект в микроелектрониката, предаде “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от „Дневник“. След този ход Великобритания, Франция, Германия и Италия ще могат да дадат тези средства (както публични, така и частни) за изследователски центрове и компании, които да създават микрочипове и сензори.

  Решението дойде на фона на ограничения в чуждите инвестиции, налагани от някои европейски държави, или мерки срещу китайския гигант в телекомуникационното оборудване “Хуауей”. Проектът трябва да е отговор на китайската доминация и практики в интелектуалната собственост, които според някои политици и анализатори са помогнали Европа да загуби позиции в световен план.

  “Това може да помогне на Европа да направи скок в иновацията, който да помогне на икономиката и гражданите й”, каза комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

  Германски компании като “Бош” и “Инфинеон”, френско-италианският производител на микрочипове STMicroelectronics и британският IQE са сред компаниите в проекта. През юни германският канцлер Ангела Меркел каза, че правилата на ЕС за конкуренция “не помагат достатъчно” за създаване на глобални компании.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg