• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Половината българи са песимисти за България в 2019 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бюлетина избори 2016

  Мнозинството от българите не искат предсрочни парламентарни избори. Това показват данни от проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено между 1 000 българи в периода 10 – 17 декември. 45% от сънародниците ни са на мнение, че на страната ни не са нужно предсрочни парламентарни избори. 36% пък искат предсрочни избори, а 19% не знаят или нямат мнение по въпроса, пише news.bg.

  В сравнение с месец октомври с 5% намаляват хората, които не искат предсрочни избори и също с толкова нарастват желаещите предсрочен вот. За предсрочни парламентарни избори се обявяват 72% от избирателите на БСП. В София общественото мнение е разделено – 35% от столичани са “за” предсрочни избори, а 37% са “против”.

  Болшинството от избирателите на ГЕРБ и на ОП са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат. Сред привържениците на ДПС също имат превес преценките, че не са нужни предсрочни избори. Ако в страната се проведат предсрочни парламентарни избори сега, преднината на първата политическа сила у нас ГЕРБ пред БСП ще бъде 2.7%.

  Според данните от проучването за ГЕРБ ще гласуват 23.5% от българите. БСП пък ще бъдат подкрепени от 20.8% от избирателите. Стойностите са близки до тези от проучването на агенцията, проведено през октомври тази година. Тогава ГЕРБ имаше електорален дял от 23.7%, а БСП – 20.1%. Ако днес има избори, третата политическа сила ще бъде ДПС с 5.1%. След това се нареждат ОП с 3.8%, “Демократична България” с 2.5%, “Воля”, АБВ и РБ с по 1%.

  За други партии биха гласували 7% от българите според извадката. 34% заявяват, че няма да гласуват. Очакванията на българите за бъдещето на страната през новата 2019 година са по-скоро песимистични. 45% от сънародниците ни са настроени песимистично срещу 42%, които имат по-скоро оптимистични очаквания. Оптимисти са по-често заможните и образованите, както и жителите на градовете извън столицата.

  3/4 от избирателите на ГЕРБ и половината от тези на ОП очакват по-добри дни за страната. Най-позитивни са младите и избирателите на ГЕРБ. По-често песимистични очаквания за развитието на страната имат нискообразовани и бедни респонденти, избиратели на БСП и на ДПС, хора без политически предпочитания и жители на столицата. В средата на декември 2018 г., 45% заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще, а песимистите възлизат на 40%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg